Polyversum 5 g

2.690 Ft (2.118 Ft + ÁFA)

A polyversum az első valóban hatékony biológiai gombaölő készítmény, amely a növény immunrendszerét is erősíti.

Minden haszon és dísznövényre alkalmazható. Hatásmechanizmusa arra épül, hogy a növény felszínen felszaporodik. Amíg eléri a teljes fedettséget, addig szinte minden patogén gombát “megeszik”, majd 10-14 napig él a növény felületén. Eközben a kiszorítás elvén nem “enged be” újabb fertőző gombákat. Csírázása során a növényt erős immunválaszra készteti, amely már egy kezelést követően szembetűnő.

Nem értékelt
2.690 Ft (2.118 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

A polyversum az első valóban hatékony biológiai gombaölő készítmény, amely a növény immunrendszerét is erősíti. 5g-os kiszerelés.

Minden haszon és dísznövényre alkalmazható. Hatásmechanizmusa arra épül, hogy a növény felszínen felszaporodik. Amíg eléri a teljes fedettséget, addig szinte minden patogén gombát “megeszik”, majd 10-14 napig él a növény felületén. Eközben a kiszorítás elvén nem “enged be” újabb fertőző gombákat. Csírázása során a növényt erős immunválaszra készteti, amely már egy kezelést követően szembetűnő.

Megtapadásához 6 óra esőmentes idő szükséges. Gombaölő szerekkel nem érintkezhet!

Új vásárlóink számára a polyversumot Magyarországon postai csomagban nem tudjuk elküldeni, kizárólag a telephelyünkön tudják személyesen átvenni! Megértésüket köszönjük!

A biológiai növényvédelem már régóta keresi a megoldásokat a növények gombás betegségei ellen. Egészen idáig csak talajlakó gombaölő gombákat sikerült ilyen célra hasznosítani, ami azonban a felszín feletti részek védelmére nem volt alkalmas, mert az UV sugárzás nagyon gyorsan elpusztította. Ezek mindegyike a trichoderma gombák családjába tartozott. Már a legtöbb élő készítményekkel forgalmazó cég forgalmaz valami hasonló gombát különböző hatékonysággal. További komoly probléma, hogy ezek nem csak a kórokozó, hanem a kifejezetten hasznos (mikorhizza, sugárgombák, stb.) gombákat is elpusztítják.

Biopreparaty cég forradalmi kutatásainak köszönhető ez a Phytium Oligandrum gomba, amely kifejezetten a növények felületén él, ezáltal nincs hatása a hasznos élő szervezetekre és ellenáll a napsugárzásnak.

A használatának megértéséhez leegyszerűsítve leírjuk a hármas hatásmechanizmust:
A növény felületére jutva (ez lehet a vetőmag, a gyökérzet és föld feletti részek egyaránt) elkezd szaporodni. Ehhez a növényen levő szerves anyagot használja fel. Ide tartoznak a kórokozók is amelyek közül különösen a gombák ellen hatékony, tehát egyszerűen letakarítja növények felszínét. Miután szinte “védőfólia szerűen beborítja a növényt (nagyságrendileg 10-14 napig) a kiszorítás elvén alapulva egyszerűen nem engedi be a kórokozó gombákat, így azok nem tudják megfertőzni a növényt, ezáltal teljes védelmet nyújt. Harmadik (legérdekesebb) mechanizmus az ún.: rezisztencia indukálás. Megtapadása közben gombafonalait bemélyeszti a növény legfelső sejtjei közé. Miközben nem bántja az élő szöveteket, a növény ezt mégis támadásként érzékeli és elképesztő mennyiségű ellenanyag termelésébe kezd. Az ily módon beindított immunrendszer egy minden fertőzéssel szemben ellenállóbb, erősebb növényt eredményez.

MILYEN MÓDOKON HASZNÁLHATÓ A POLYVERSUM?

Elsőként ún.: csávázásra (vetőmagok kezelése) kapott engedélyt. Ennél leghatékonyabb a száraz módszer, amikor a vetőmagot egyszerűen összekeverjük a por alakú Polyversummal. Ilyenkor a csírázás folyamán ez a gomba is “ránő” a fejlődő magra és beborítja a gyökér és hajtás teljes felületét. Hatására nem lép fel a palántadőlés és a csírázás sokkal erősebb, gyorsabb. Egyetemi kísérleteinkben a 21 napos csírázási százalék 50-80%-kal javult.
Ezután következett a gyökerek bemártása, amely lágyszárú palánták (pl: szamóca, paradicsom) és gyümölcsfák esetében is hatékony a gyökérről fertőző gombabetegségek elkerülésére. Ilyenkor 10 liter vízhez 10 g készítményt javasolunk

Utoljára következtek a növények felszínén permetezéssel felvitt Polyversum kísérletek, melyek közül hazánkban paradicsomon mi végeztük el.
Ebben az esetben “fel kell éleszteni” a stabil oospórium formában levő gombát, azaz rövid ideig (30-60 perc) langyos vízben el kell keverni és állni hagyni.
100 g-ot 200 liter permetléhez ajánl a gyártó, de megfigyeléseink alapján a hatékonyság fokozható kis töménység emeléssel, ezért a 100 g/160 liter szerintünk megfelelőbb. Ennél nagyobb azonban már nem fokozza a hatást. Erős fertőzés esetén inkább a gyakoribb kezelés célszerű.

A növényfajok amelyre alkalmazható, rendkívül széles skálán mozognak és egyre újabbakat vonnak kísérletekbe a világ minden táján, mert már több, mint 50 országban alkalmazzák. Semmilyen káros hatása nincs sem növényekre, sem állatokra. A talajlakó hasznos gombákat sem befolyásolja túlságosan, mert inkább a növény felszínén marad a talajban is. A gyökérlakó mikorhizza gombákkal azonban nem célszerű együtt használni.
Használatánál rendkívül fontos, hogy más gombaölő készítményekkel nem keverhető, sőt azok után legfeljebb 2 héttel permetezhető és az erre használt eszközöknek is teljesen tisztának kell lenniük. Kivételt képez ez alól a Prosilicon és Vitisan, amelyeket ökológiai gazdálkodásban is használhatunk a lisztharmatok ellen.
Hazai engedélye folyamatosan bővül újabb növényfajokkal, amelynek csak ennek költsége szab határt, ugyanis minden növényfajra külön kell fizetni az engedélyezés költségét a magyar hatóságoknál.

NÉZZÜK MELY NÖVÉNYEKNÉL, MELY GOMBAFERTŐZÉSEK ELLEN HASZNÁLHATÓ HATÉKONYAN:

Zöldségekben rozsdák, alternária, helmintosporium, fitoftóra ellen.
Megelőzi például a paradicsom gombás betegségeit, így annak hervadásos elhalása teljesen kizárható.
Ugyancsak hatásos az uborka peronoszpórára, fuzáriumos hervadására, sőt néhány baktériumos betegség csökkentésére.
Szamócában gombás gyökér és levélbetegségek ellen alkalmazható.
Gabonákban, gyepekben fuzárium, hópenész és phythiumos elhalás ellen, sőt ezt már trópusi kísérletekben banánnál is igazolták.
Káposztaféléknél, gyökérzöldségeknél és gyümölcsfáknál alkalmazható alternária, szeptória és egyéb levélfoltosságok ellen.
Gyümölcsökben széleskörűen használják rozsdák, alternária és helmintosporium ellen.
Kitűnő a szürkepenész (botrytis) ellen gyümölcsöknél (pl.: szőlő, málna, szamóca)

Amire nincs hatással: azok a lisztharmatok és a hidegben fertőző gombák, ez a készítmény ugyanis egy melegkedvelő oligandrum fajt tartalmaz,
amely 10 fok alatt elpusztul és optimális működési hőmérséklete 20 fok felett van amely a legmagasabb napi hőmérsékletet jelenti.

Permetlé készítése: nyári időszakban kb. fél liter langyos vízben áztatni, majd felengedni 6-8 literre és permetezni. Elsősorban esti órákban javasolt a kezelés elvégzése, eső előtt legalább 6 órával.

Más gombaölőszerrel nem használható!!!!!
A vele érintkező edényzet sem lehet ilyenekkel szennyezett!!!!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Hasonló termékek